vem är jag?

 

Jag heter Erik Hellquist. Att vara fotograf handlar många gånger om att vara på en plats och fånga just det ögonblicket – här och nu. Det är en viktig egenskap och en förmåga som jag själv tycker att jag besitter.

Jag har som fotograf ägnat mig åt bild i princip hela mitt liv. Allt började med att jag i tioårsåldern fick en kamera av min mormor Sara som jag brukade fota mina kompisar med. Sedan dess har kameran följt mig genom hela livet och den är ständigt med mig.

I nionde klass praktiserade jag två veckor hos Calle Jismark på Tranås-Posten. Det var egentligen där allting började. Efter det följde jobb som fotograf på lokaltidningarna innan jag blev delägare i Bildmakarna där jag var kollega med Lasse. Sedan 2014 driver jag min egen firma på Storgatan i Tranås.

Min bakgrund

Jag har en mångårig erfarenhet av att fotografera dokumentärt, efter mina år på Tranås-Posten och Tranås Tidning. Jag jobbade som pressfotograf under nästan 20 år på dessa tidningar innan jag år 2002 valde att bli delägare i Bildmakarna – en fotofirma i Tranås. Där fotograferade jag mycket inom temat industri och reklam tillsammans med min kollega Lasse. Sedan Lasse 2014 gick i pension har jag fotsatt själv under eget namn. Idag fotograferar jag utöver reklamfotograferingen bland annat porträtt, musik och sport.

Mina meriter

Sedan 2011 har jag regelbundet ställt upp i olika tävlingar och vunnit flera priser för mina insatser som fotograf. Jag har bland annat vunnit guld i Svenska fotogruppens tävling ”Årets fotograf” och har även representerat Sverige i World Photographic cup två gånger.

2011 – Fyra hedersomnämnanden i Svenska fotogruppens tävling ”Årets fotograf”.

2012 – Ett guld, två silver, ett hedersomnämnande – sammanlagt Årets SFG-fotograf i Svenska fotogruppens tävling ”Årets fotograf”.

2013 – Ett brons, två hedersomnämnanden i Svenska fotogruppens tävling ”Årets fotograf”.

2014 – Ett silver, ett hedersomnämnande i SM i porträtt.

2015 – Ett silver, två brons, två hedersomnämnanden i SM i porträtt – sammanlagt trea i SM.

2016 – Ett brons, två hedersomnämnanden. Tredjeplats i kategorin ”Grupp” i SM i porträtt. Silver i Svenska fotogruppens ”Årets fotograf”. Representerade Sverige i World Photographic cup 2017.

2017 – Sex brons (meriterad) i SM i porträtt, samt klasseger i klassen kommersiell.

2018 – Representerade Sverige i World Photographic cup 2018.

Reklamfoto av fotograf Erik Hellquist
Reklamfoto av fotograf Erik Hellquist
Reklamfoto av fotograf Erik Hellquist

min studio

Jag jobbar oftast utifrån min studio. Det är en flexibel studio med många möjligheter. I studion finns tillgång till rundfond, olika bakgrunder och även fönsterljus vilket ger mig många alternativ när jag fotar. Jag anpassar miljön för att få bästa resultat både med hänsyn till vilken typ av foto det gäller och de önskemål du har som kund. En stor del av den kommersiella fotograferingen handlar om produktfoto vilket i de allra flesta fall funkar i studion. Utöver det har jag även en hörna där jag tar bilder för körkort och andra ID-kort.

utrustning

För tillfället använder jag mig av Nikons kameror och har objektiv från 16 mm till 750 mm. Jag använder mig av Nikons speedlights, men när dessa inte räcker till kör jag på ljus från ProFoto. Det händer ibland att jag mixar dessa för att få ut bästa möjliga ljussättning i kombination med mitt stora urval av ljusformare. Bilderna behandlar jag sedan i program som Photoshop, Capture One, Camera Raw och Bridge. Jag producerar även material själv i min studio, där jag exempelvis monterar och laminerar printer.

kontakta mig

KONTAKTA MIG

Storgatan 40A, 573 32 Tranås
070-636 20 45
fotograf@erikhellquist.nu